Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

“Στο σφυρί” ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, και 80.000 ακίνητα για να μειωθούν οι φόροι

 

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=150421&catid=9

 Το Δημόσιο θα δέχεται και ομόλογα αντί για ρευστό για να προσελκύσει και ξένους επενδυτές
- Τρόικα: Εφαρμόστε τα μέτρα ή ξεχάστε τα 3 δισ. τον Αύγουστο
- Πλήθος αντιδράσεων από το “κύμα” αποκρατικοποιήσεων
- Πόσο θα μειωθούν τελικά οι φόροι; Όλο το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης

Η τρόικα φαίνεται να παραμένη αμετακίνητη σχετικά με την εφαρμογή του μημονίου και σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα μπορεί να αρχίσει αφού πρώτα τα δημόσια οικονομικά έρθουν στους στόχους του μνημονίου ώστε σε καμία περίπτωση να μη χαθεί η δόση του Αυγούστου που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά 2 χρόνια, δηλαδή εως το 2016. Επίσης, έρχονται τέσσερα κύματα αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων ΔΕΚΟ, ακίντα και νοσοκομεία, με σκοπό να γίνει εφικτή η μείωση των φόρων.

Τα 4 “κύματα” των αποκρατικοποιήσεων


Σε εξέλιξη βρίσσκονται ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις 6 επιχειρήσεις: Οργανισμός Κρατικών Λαχείων, Ελληνικό, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, Μίσθωση Ολυμπιακού Κτιρίου Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, Παραλικαή Έκταση Κασσίοπή στην Κέρκυρα και Παραλιακή Έκταση στην παραλία Αφάντου στη Ρόδο. Επίσης, έχει γίνει η προετοιμασία αλλά απαιτείται έγκριση από την κυβέρνηση, για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ζημιογόνες που πρέπει να πωληθούν θεωρούνται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών ενώ τέλος έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης κια τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με κύριο σχόχο να μειωθεί η φορολογία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο τελικά θα μειωθούν οι φόροι. Στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ένα τριετές σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας ώστε να πάρει η οικονομία τα “πάνω” της.

Το τριετές σχέδιο για τη φορολογία


Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 5.000 που είναι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως για τους ελέυθερους επαγγελματίες το όριο του αφορολόγητου θα κριθεί μετά από τα στοιχεία που θα προκύψουν σχετικά με το αν έχει περιοριστεί ή όχι η φοροδιαφυγή. Μάλιστα, αν η τρόικα συμφωνήσει το νέο όριο στο αφορολόγητο θα ισχύσει από τα φετινά κιόλας εισοδήματα που θα δηλωθούν στη δήλωση το 2013.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ετσίασης στο 13% από το 23% που είναι τώρα. Στη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα από το 45% που είναι τώρα, στο 40% το 2013 και στο 30% έως το 2015. Επίσης προβλέπεται σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είτε στο 15% από το 2013 είτε μέσω της μείωσης του φόρου παρακράτησης τα μερίσματα. Σημαντικό είναι το μέτρο που αφορά τη ρύθμιση των χρεών αυτοματοποιημένα μέσω TAXISNET ώστε η δόση να αντιστοιχεί στο 15% του μηνιαίου εισοδήματος.

Τέλος προβλέοπεται η πληρωμή του τέλους ακινήτων, το λεγόμενο χαράτσι, σε 6-8 δόσεις και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 3-6 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου